L’objectiu de la Bibliografia de Tirant lo Blanch que presentem ací, com a Base de dades complementària a la revista Tirant (Butllletí informatiu i bibliogràfic de literatura de cavalleries), allotjada en Parnaseo, és donar a conéixer un repertori bibliogràfic digital el més exhaustiu possible que incloga els principals treballs científics (edicions, traduccions i estudis) publicats fins avui al voltant del Tirant lo Blanc, la novel·la del valencià Joanot Martorell. El repertori pretén ser una eina bàsica de treball per a l’investigador que s’apropa al món literari del Tirant, i de la ficció cavalleresca ja siga des de l’àrea dels estudis de literatura catalana, ja siga des d’altres àrees de la literatura romànica o universal.
La present Bibliografia és una actualització necessària, 25 anys després d’haver elaborat i publicat una primera Bibliografia inicial completa d’estudis al voltant de Tirant (publicada al número 7 de la revista Llengua & Literatura, per Beltran i Izquierdo, 1996), digitalitzada en Internet des del número 1 (1998) de publicació la revista electrònica Tirant, ISSN 1579-7422, al portal Parnaseo de la Universitat de València. Bibliografia inicial que s’ha vist actualitzada anualment mitjançant Suplements bibliogràfics publicats al successius números de la revista Tirant.
L’elaboració d’aquella Bibliografia inicial es va presentar llavors com a una necessitat que demanaven amb urgència els mons de la docència i la investigació, per dos motius complementaris fonamentals. En primer lloc, no existia en aquells moments cap intent de bibliografia completa al voltant de la gran obra de les nostres lletres, donat que les bibliografies que acompanyaven alguns dels primers llibres exclusivament dedicats a Tirant eren selectives o temàtiques, i sense pretensions d’exhaustivitat. En segon lloc, la mancança de referents únics havia facilitat la perpetuació d’una sèrie d’errades i errors, especialment pel que feia als estudis de la primera meitat d’aquest segle, que havien de ser depurats, si era possible, de manera definitiva. La creació de l’inventari bibliogràfic havia d’estar basada en criteris d’absolut rigor i fiabilitat, la qual cosa ha demanat sempre la revisió i comprovació personal de pràcticament totes (amb l’excepció d’algunes totalment inaccessibles) les entrades bibliogràfiques i la correcció consegüent de tots els errors i corrupcions o errades transmesos per altres documents bibliogràfics.
Les fitxes varien segons el tipus de referència: llibre, article, ressenya, etc. Cada fitxa inclou com a mínim les dades imprescindibles d’autor, títol, lloc i any de publicació. A més, moltes fitxes inclouen resum o en algun cas dos o més resums (signat per l’autor del treball, o bé pels autors d’aquesta bibliografia o d’altres, amb les sigles corresponents) o ressenya/ressenyes (en el cas dels llibres), a més de paraules claus, enllaç electrònic, etc.
Donada la quantitat de fitxes incloses (més de mil), la recerca es farà principalment mitjançant uns descriptors que inclouen: autor, títol, editor/coordinador/director, nom de revista, any, número de pàgines i paraules claus. D’aquesta manera, qualsevol cerca (per exemple, «Hauf» com a autor; «Caplletra» com a revista; «2010» com a any; o «Carmesina» com a paraula clau) remet de manera versàtil a les fitxes corresponents, que apareixen en pantalla. També existeix la possibilitat, en totes les recerques, d’obtenir un pdf, amb la totalitat de registres localitzats, que es pot arxivar, baixar o imprimir.
Els registres seran actualitzats anualment, revisats, corregits i augmentats amb noves publicacions o amb inclusions que ens arriben de part dels lectors i investigadors. A tots ells agraïm de bestreta la col·laboració.