Silvestre Vilaplana, Les cendres del cavaller

Alzira, Bromera ('L'Eclèctica', 107), 2004

[Premi de Novel.la Ciutat d'Alzira]

 

JOANOT MARTORELL és vell i sap que la mort l'assetja. Ho ha perdut tot: diners, amics, prestigi... La seua situació és tan miserable que es veu obligat a empenyorar el Tirant lo Blanc i a escriure una llarga carta a Martí de Galba, en què li demana que preserve la seua joia més valuosa de l'extinció irremisible a què es veu abocat el món dels cavallers al final del segle XV.

Les cendres del cavaller, Premi de Novel.la Ciutat d'Alzira 2003, narra en primera persona la vida, tan intensa i apassionant com dissortada, de Joanot Martorell: la lluita per conquerir Nàpols al costat d'Alfons el Magnànim, les conseqüències del seu caràcter impulsiu i guerrer, les intrigues viscudes com a conseller del príncep de Viana o els seus actes fora de la llei a València, a més de les relacions amb el cunyat, Ausiàs March, i amb Roís de Corella. Aquesta primera biografia novel.lada de Joanot Martorell vol contribuir a divulgar entre el gran públic l'autor fonamental del segle d'or de la nostra literatura.

 

SILVESTRE VILAPLANA (Alcoi, 1969), llicenciat de filologia i professor de secundària, ha conreat ja la narrativa i la poesia. Ha publicat Els dimonis de Pandora (Bromera, 2000), finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil el 1999; La mirada d'Al-Azraq, Premi Narrativa Jove de Novel.la 1998, i Les urpes del diable. És autor també dels reculls de poemes La senda de les hores, Aigües de clepsidra i Calendari de silencis, tots tres guardonats amb diversos premis. Amb Les cendres del cavaller ha guanyat el XV Premi de Novel.la Ciutat d'Alzira.