ESTUDIOS

EL RETRATISTA

Una reflexió sobre l''art i el poder (I edició del premi de teatre crèdit andorrà 2002)

EL PERIÒDIC D'ANDORRA, 11/11/2003
o L'obra serà publicada per Arola Editors a mitjans d'aquest mes

Els dramaturgs Gerard Vàquez (Barcelona, 1959) i Jordi Barra (Barcelona, 1965) van presentar ahir a la seu central de Crèdit Andorrà l'obra teatral El retratista, que servint-se d'una anècdota que li va succeir al pintor gerrnànic Hans Holbein - considerat un dels millors retratistes de tots els temps-, ofereix una reflexió sobre la relació entre l'art i el poder polític i sobre els límits entre realitat i ficció.
L'argument recrea un fet històric encara no resolt. A la primera meitat del segle XVI, el. rei anglès Enric VIII havia de triar la seva quarta esposa i després de veure el retrat d'Anne de Cleves, fet pel seu pintor de cambra, Holbein, va quedar enamorat i es va comprometre en matrimoni. Inexplicablement -ja que la pintura es corresponia fidelment amb I'original- en persona la noia va decebre el monarca, que la va rebutjar.

PREMI CRÈDIT ANDORRÀ
El retratista va guanyar el premi de teatre 50è Aniversari Crèdit Andorrà atorgat per aquesta entitat durant la Nit Literària de l'any passat. Un membre del jurat que va concedir el guardó, Pere Tomàs, va destacar ahir durant la presentació la qualitat literària de l'obra: «Tot i ser teatre es llegeix molt bé i manté la tensió, i a més fa pensar sobre el conflicte de l'art amb el poder a l'Anglaterra del segle XVI. És un text apassionant». Això no obstant, malgrat situar l'acció durant el regnat dels Tudor, Barra destaca que la reflexió que proposa l'obra és «molt actual i aplicable als nostres temps».


Arola Editors publica l'obra guardonada amb el premi de teatre de la Nit literària
DIARI D'ANDORRA, 11/11/2003
L'estiu de 1539 el rei anglés Enric VIII cercaba esposa per les corts d'Europa, després de la mort de la seva tercera muller. Amb l'objectiu de trobar-la, el monarca va enviar al continente el pintor de la cort, Hans Holbein, que pintaria el retrat d'Anne de Cleves. Enric VIII va quedar meravellat de la bellesa de la noia, reflectida en el quadre, i s'hi va voler comprometre. Quan el rei va veure la princesa, però, va adonar-se de l'equívoc, ja que la suposada bellesa copsada pels pinzells de Holbein havia mudat en una concloent lletjor quan va tenir la jove al davant. El rei, però, s'hi havia compromès i va haver de casar-s'hi, tot i que al cap de sis mesos se'n divorciava i confinava la jove esposa a un castell del seu regne.
Un guia del Museu Thyssen-Bornemisza explicava la història, davant l'obra de Holbein, a un grapat de visitants, entre els quals es trobnava l'escriptor Gerard Vàzquez. De l'anècdota en sorgiria El retratista, el text dramàtic, coescrit amb Jordi Barra, que va ser guardonat amb el darrer premi de teatre 50è Aniversari Crèdit Andorrà.

Per a Gerard Vàzquez i Jordi Barra, l'edició d' "El retratista" ajudarà l'obra a arribar als escenaris.
L'obra arriba ara als prestatges de novetats en una edició acurada a càrrec d'Arola Editors i suposa el 23è volum de la col.lecció Textos a Part, adreçada a la publicació d'autors contemporanis de teatre escrit en català. En l'acte de presentació oficial de la publicació, celebrat ahir al Crèdit Centre, el director de l'editorial, Alfred Arola, va voler assenyalar "la proposta agosarada" de la col.lecció que dirigeix "ja que sovint s'adreça a un nucli molt reduït de lectors".
Aquestes declaracions van contrastar amb l'entusiasme mostrat pels autors, que van manifestar tenir "més probabilitats d'aconseguir dur el text als escenaris, amb una edició atractiva, en què queda reflectit, a més, el guardó concedit per Crèdit Andorrà". En aquest sentit, Gerard Vàzquez i Jordi Barra van explicar que "tres companyies teatrals estan avaluant la possibilitat d'interpretar l'obra"; tanmateix, no en van voler revelar els noms, ni les dates, per la "superstició" que embolcalla el món de teatre. Si que van afirmar, però, que l'obra ja ha estat traduïda al castellà, i no descarten el projecte de fer-ho a l'anglés. De moment, el tàndem format per Gerard Vàzquez i Jordi Barra tornarà a escriure a dues mans, aquesta vegada en una composició inspirada en les fosses comunes de la Guerra Civil espanyola.

Edició del Premi de Teatre Crèdit Andorrà 2002
El retratista va guanyar el premi de teatre 50è Aniversari Crèdit Andorrà. Els seus autor Gerard Vázquez i Jordi Barra, Tècnic de radio Palau, van presentar l'obra el dia 11 de novembre a la seu de Crèdit Andorrà.
L'obra, una reflexió sobre l'art i el poder, recrea un fet històric. El rei anglés Enric VIII havia de triar la seva quarta esposa i després de veure el retrat d'Anna de Cleves, encarregat al seu pintor de Cambra Hans Holbein, va quedar enamorat i es va comprometre en matrimoni. Però quan Anna va presentar-se davant del monarca aquest va quedar decebut, tot i que la pintura es corresponia fidelment amb l'original.
La idea de l'obra va sorgir-li, a Gerard Vázquez, al Museu Thyssen mentre un guia explicava al visitants l'anècdota davant del retrat de la princesa de Cleves. El retratista ha estat editat, en una curosa edició, per Arola Editors, i és el 23É volum de la col.lecció Textos a part, adreçada a autors contemporanis de teatre escrit en català.
Gerard Vázquez i Jordi Barra van manifestar el seu entusiasme per l'edició de l'obra, que van manifestar "tenir més probabilitats d'aconseguir dur el text als escenaris". De fet, segons els autors, en aquests moments, tres companyies de teatre estan avaluant la possibilitat d'interpretar l'obra.
L'obra ja ha estat traduïda al castellà, i no descarten el projecte de fer-ho en anglés.

"El retratista", primer llibre publicat per Crèdit Andorrà i Arola, premi Serra d'Or
BONDIA, 5/4/2004
"El retratista", obra de Jordi Barra i Gerard Vázquez, ha estat guardonada recentment amb el Premi Serra d'Or de la Crítica a la millor obra de teatre publicada el 2003. Aquesta obra va resultar la guanyadora del "Premi de Teatre 50è Aniversari de Crèdita Andorrà", celebrat l'any 2002.
"El retratista" és el primer llibre publicat fruit de l'acord entre Crèdit Andorrà i Arola Editors per editar les obres guanyadores del premi de teatre que commemoren el cinquantè aniversari de l'entitat. Aquest premi s'inscriu en el Cartell de les Arts i les Lletres d'Andorra, i es dota les obres guanyadores de 4.500 euros.
L'obra de Barra i Vázquez presenta una visió molt àmplia del món de l'Anglaterra del segle XVI, des de les vivències d'un pintor de la cort reial d'Enric VIII. Aquesta obra va ser publicada el passat mes de novembre a la col.lecció d'Arola Editors "Textos a part. Teatre Contemporani" dirigida per l'escriptor Joan Cavallé. Aquesta és una col.lecció de reconegut prestigi dins el món literari i editorial, tant per la seva continuïtat com per la qualitat de les obres que la integren. Va nèixer el 1988 amb l'edició de Magma, una obra de Gerard Vàzquez.
Els autors d'aquesta obra, Gerard Vázquez i Jordi Barra, tenen una àmplia experiència en el món del teatre. El primer d'ells és llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona i a més de ser autor de diverses obres de teatre, participa habitualment en molt projectes radiofònics relacionats amb el teatre. D'altra banda, Jordi Barra és llicenciat en Geografia i Història i col.labora amb diferents emissores de ràdio. En l'actualitat és membre dels grups de teatre Etaami i Lo Conill.
Els altres guardonats en els Premis Serra d'Or d'enguany han estat Carles Duarte, amb l'obra poètica El centre del Temps; Susana Rafart amb la narrativa La inundació; Miquel Palol amb l'assaig La poesia en el Baudoir i Els proverbis; Josep Romeu amb el Quadern de les memòries; Frances Foguet i la biografia de M. Àngels Anglada. Passió per la memòria; Jordi Ferrer i Anna Gil per la traducció de Khamriyyat. Poesia bàquica d'Abú-Nuwàs; Jesús Alturo per Història del llibre manuscrit a Catalunya i Jaume Sagués per Una ciutat en guerra. Lleida en la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), en el camp de les Humanitats i finalment el llibre El retratista en teatre.
Els Premis Serra d'Or han estat considerats un dels reconeixements més prestigiosos del món cultural català, avalats per la prestigiosa revista.

Ramon Monton, Carles Duarte, Susanna Rafart i Miquel de Palol guanyen els premis Crítica «Serra d'Or»
El doctor en lletres Josep Romeu va guanyar en la categoria de rnemòries (Por Dani Chicano)
Ramon Monton (novel.la), Carles Duarte (poesía), Susanna Rafart (narració) i Miquel de Palol (assaig) són els guanyadors de les categories més imortants dels premis Crítica Serra d'Or, un dels més prestigiosos de les lletres catalanes. Miquel de Palol va rebre per tercera vegada aquest guardó -va guanyar el de poesia el 1984 i el de novel.la el 1990-, mentre que el doctor en lletress Josep Romeu, amb una llarga trajectòria d'activisme en el món cultural català, va rebre el guardó de memòries.
Ahir, en el sopar de gala de l'acte d'entrega dels guardons Crítica Serra d'Or, que estan instituits des del 1967 i no tenen dotació econòmica, es va fer públic el veredicte dels jurats de les quatre categories en que es divideixen els premis. En l'apartat de literatura i assaig, el jurat va premiar les obres El nyèbit, de Ramon Monton (novel.la); El centre del temps, de Carles Duarte (poesia); La inundació, de Susanna Rafart (narració); La poesía en el boudoir i els proverbis, de Miquel de Palol (assaig); Quadern de memòries, de Josep Romeu (memòries); Maria Àngels Anglada. Passió per la memòria, de Francesc Foguet (biografia) i Khamriyyat, Poesia Bàquica, de Jaume Ferrer i Anna Gil (traducció).
En l'apartat de recerca, el jurat va premiar ex aequo, en 1a categoria d'humanitats, les obres Història del llibre manuscrit a Catalunya, de Jesús Alturo, i Una ciutat en guerra. Lleida en la guerra civil espanyola (l936-1939),de Joan Sagués. En la categoria d'altres ciències, l'obra premiada va ser El temps i el clima, de Javier Martín.
Pel que fa al teatre, el premi al text de teatre català va ser per a l'obra El retratista, de Gerard Vázquez i Jordi Barra; el premi a l'espectacle teatral va ser per al muntatge El mestre i Margarida, dirigit per Xicu Masó, i el premi a l'aportació més interessant va ser per a l'escenògraf Paco Azorín.
En l'apartat de literatura infantil i juvenil, el premi infantil el va guanyar l'obra Banyeta; de Teresa Duran i amb il.lustracions de Neus Bruguera; el premi juvenil de creació va ser per a Antoni Garcia, amb l'obra La mala bèstia, mentre que el premi juvenil de coneixements de'l va endur Oriol Garcia, amb Rocaguinarda.
Les dificultats del món teatral . A la roda de premsa i al sopar posterior, al restaurant Paradís Barcelona, hi van assistir tots els guardonats, excepte Miquel de Palol, de viatge als Estats Units. En tot cas, el guanyador del premi d'assaig hi va ser present amb les seues paraules, amb un missatge que, fent referència a la guerra entre israelians i palestins i als últims episodis del terrorisme internacional, parlava d'«un incommensurable soroll de fons que ens allunya cap al no-res".
Un per un, tots els guardonats van tenir prou temps a la roda de premsa per manifestar els seus agraiments i altres observacions: Jaume Ferrer i Anna Gil, guanyadors del premi de traducció per Khamriyyat, d'Abú-Nuwàs, van destacar l'important impuls que representa aquest premi per a la traducció en general i sobre tot per a la poesía àrab, doblement minoritaria: per poesia i per àrab. Els més crítics van ser els guardonats de les categories teatrals, que van posar en evidència les problemàtiques del sector. Xicu Masó, premi a l'espectacle per El mestre i Margarida, va recordar que ningú s'atrevia a programar aquesta obra de risc. I Gerard Vàzquez i Jordi Barra, que van merèixer el premi al text de teatre català per El retratista, van remarcar que l'obra sí que ha estat editada, però mai muntada.


EL PERIÒDIC, 4/4/2004
LA PEÇA‘EL RETRATISTA’ REP EL PREMI SERRA D’OR DE LA CRÍTICA
És el primer llibre publicat entre Arola Editors i Crèdit Andorra
La peça teatral El retratista (Arola Editors), de Gerard Vázquez i Jordi Barra, ha estat distingida amb el premi Serra d’or de la Crítica a la millor obra publicada el 2003. El text, que va guanyar el 2002 el premi de Teatre 50è aniversari de Crèdit Andorrà, narra un misteriós episodi a la cort reial de l’Anglaterra del segle XVI. El Rei Enric VIII va decidir casar-se amb Anne de Cleves després de veure el retrat que li havia pintat Hans Holbein. Però quan el monarca va conèixer la Jove en persona se’n va desdir i la va refusar.
És el primer llibre publicat arran de l’acord entre Crèdit Andorra i Arola Editors per editar les obres guanyadores del premi de Teatre que concedeix l’entitat bancària durant la Nit Literària.

DIARI D’ANDORRA, 4/4/2004
L’edició d’ “El retratista” obté el premi de la crítica Serra d’Or
Els premis de la crítica Serra d’or, que concedeix anualment la revista del mateix nom, han atorgat a l’edició d’El retratista el premi a la millor obra de teatre publicada el 2003. El retratista, escrita per Gerard Vázquez i Jordi Barra, va guanyar el premi del 50è Aniversari de Crèdit Andorra en l’edició del 2002 de la Nit Literària, i ha estat el primer volum publicat per Arola Editors en virtud de l’acord signat amb l’entitat finançera andorrana, per difondre les obres de teatre guardonades en la vetllada que organitza anualment el Cercle de les Arts i de les Lletres.
El retratista ha estat editada dins la col.lecció Textos a part. Teatre contemporani, dirigida per l’escriptor i autor teatral Joan Cavallé. En la mateixa col.lecció s’hi troba, entre d’altres títols, una segona obra de Gerard Vázquez, Magma, que va obtenir el premi Born el 1987, Així com Eurídice i els titelles de Caront, de Toni Rumbau, que es va representar a l’Auditori Nacional el 2002. L’obra de Vázquez i Barra descriu les vivències d’un pintor en la cort del rei Enric VIII d’Anglaterra.